fredag 17 september 2010

Vem avgör

vad som stör ordningen, är en fara för allmänheten etc? Varför blev jag egentligen bortkörd i onsdags där jag satt med mitt plakat utanför matvarubutiken? Enligt vilken lag har jag inte rätt att befinna mig där? Hade det varit skillnad om jag varit annorlunda klädd? Om jag varit mer vit? Om jag suttit på en fin pall? Om min skylt varit mindre hemgjord?

Min kursare hörde ett äldre par klaga till butikschefen, vilket medförde att jag blev bortkörd. Min kursare visste då inte att det var just jag som var föremålet för deras klagomål.

Uppenbarligen störde jag ordningen, då ju butiken fick klagomål, men jag undrar vilken ordning jag störde. Den ordning som tillåter barns gallskrik? Samma ordning som accepterar högljudda privata samtal både människor emellan, men även i mobiler. Den ordning som tillåter cyklister på gångvägar, försäljare i butiksentréer, folk som badar i parfym innan bussresan och bilister som vägrar använda blinkers?

Vilken fara utgjorde jag för allmänheten genom att sitta med ett plakat som det står "hjälp" på?

Kan jag sluta mig till att jag helt enkelt påminde om något som folk vanligtvis får dåligt samvete av och dåligt samvete är värre än alla felplacerade fimpar, barnvagnsmaffior och mobilabonnemangsförsäljare tillsammans? Blotta anblicken av en person som sitter på marken stör ens välbefinnande så mycket att man inte ens läser vad som står på skylten.

Jag kommer att tänka på alla experiment som gjorts där folk iscensatt situationer där någon utsätts för våld eller drabbas av plötslig sjukdom bara för att upptäcka att omgivningen inte alls är benägen att hjälpa till.







Särskilt det sista youtubeklippet får mig att undra över hur jag själv blivit bemött om jag sett annorlunda ut.

Jag blir gråtfärdig, men föga förvånad och man ska inte sätta sig på sina höga hästar - det är ju mer statistiskt sannolikt att man själv är en av de som går förbi...

1 kommentar: