Fredag 1 oktober - diskussion om vad utveckling är. Intressant att se vad alla andra hade valt att läsa. Uppgiften bestod i att välja ut en bok man på något sätt anser berör begreppet utveckling och boklistan innehåller böcker av många skilda sorter: barnböcker, pedagogikböcker, självhjälpsböcker och facklitteratur i arkitektur och mode.
Seminariet leddes av Lars-Åke Kernell och det kändes roligt att bli glatt överraskad ibland. Lärarutbildare har jag sällan tyckt varit särskilt givande eller fängslande att lyssna på, men jag tycker att Lars-Åke Kernell uppvisade en närvaro och ett engagemang jag sällan varit med om på kurser i Pedagogens regi.
Jag hade tidigare varit lite skeptisk till att så fritt välja bok utifrån ett sådant vitt begrepp, men Kernell förklarade var i vinningen ligger och jag är böjd att hålla med och är i framtiden beredd att arbeta på ett för mig annorlunda sätt. Att läsa en bok med öppet sinne och koncentrera sig på att lista ut vad författaren egentligen vill säga är så mycket mer lärorikt än att läsa utifrån instuderingsuppgifter - det säger ju sig själv, men som lärare har jag ofta gått i fällan och försökt jobba med läsförståelse på ett mycket snävare sätt. Jag tror det ofta handlar om överdrivet kontrollbehov och tidsbrist, samt svårigheter att motivera eleverna. Hatten av, säger jag.
Vidare talade Lars-Åke om hur synen på undervisning skiftar med åren och att det tunga fokus som lagts på att utforma en mer icke-auktoritär lärarroll med mindre styrning numera inte är lika viktigt. Dagens barn redan är medvetna om sina rättigheter och behandlas som självtänkande individer av föräldrar och skolpersonal. Nu ligger det mer poäng i att bygga upp stramare strukturer igen för att hjälpa barnen att sålla i informationsflödet. Detta var lite befriande att höra, då mina år ute i grundskolan givit mig uppfattningen om att det inte är MER frihet och elevinflytande som behövs, utan mer struktur och något barnen kan förhålla sig till. Utan normer finns inga väggar att slå in för revolterande tonåringar och då går gärna den revolten över styr.
Och nu åter till dagens traumatik...
Kul! Fler lärare borde ta en paus ibland, få lite input och reflektera över sitt sätt att undervisa! Kanske skulle vara bra för andra yrkesgrupper också som till exempel politiker...
SvaraRaderaLars-Åke Kernell måste ha varit fantastisk!!!
Sedan är det alltid roligt att få saker bekräftade, som det här med struktur.
Gillar du hans föreläsning så borde jag nog åtminstone ta och läsa hans bok :)!
//Carina